tuotekehitys

Yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, kuinka paljon tuote maksaa asiakkaille ja yhtä tärkeää on, miten paljon yhden tuotteen luominen maksaa. Tämä kysymys voidaan muodostaa eri tavoilla riippuen omasta tavoitteesta ja toiminnan vaiheesta. Tässä luvussa on hieman avattu tuotekehityksen mahdollisuuksia sekä palvelu että aineellisille tuotteille.

Aineellisen tuotteen kehittäminen

Siinä tapauksessa, että tuotteesi valmistamiseen tarvitaan materiaalia, kokoamista ja testaamista, on tarpeellista laskea kaksi asiaa:

1) Tuotteen suunnittelu- ja innovaatiokulut

 • Suunnittelu- ja innovaatiokulut liittyvät tuotteesi tekemiseen sopivaksi jälleenmyyntiin, turvalliseksi kuluttajille (tarkista lakiasiat tarvittaessa) ja valmistukseen (suunnittelu). Kannattaa myös harkita, mitä osia käytetään, mistä ne saadaan, alihankkijoiden löytäminen sekä koekäytöt. Kyseinen prosessi voi olla helppo tai erittäin monimutkainen riippuen tuotteestasi. Varsinkin jos haluat yritykseen ulkopuolista rahoitusta on sinun pystyttävä perustelemaan tuoteidean toteutusmahdollisuus.

Kaksi esimerkkiä tuotteen kehityskuluista:

a) Uusi tabletinpidike.

 1. Luot luonnoksen 3D -ohjelmalla ja tulostat korversion 3D-printterillä. Asiakas voi kokeilla tuotetta, saat palautetta ja voit tehdä tuotteesta monta kehitysversiota. Valmis tuote näyttää 99% samalta kuin asiakkaan kokeilema malli.
 2. Pyydät tarjousta yritykseltä massatuotannosta (pohjaten 3D -luonnokseen).
 3. Saat tarjouksen 100/1000/10000 kappaleen tuotantoon.
 4. Voit helposti vakuuttaa sijoittajat, että tuote on mahdollista toteuttaa tietyin kustannuksin.

b) Kellukeliivit lapsille.
Esimerkin a) kohdat + sinun pitää varmistaa ja tehdä seuraavat asiat:

 • Varmistaa, että tuote noudattaa lakiasetuksia pelastusliivien suhteen.
 • Testata tuote määritysten mukaan nukeilla (oikeillä käyttäjillä testaaminen ei ole mahdollista).
 • Hakea hyväksyntä turvallisuustarkastuksesta.
 • Käyttää hyväksyttyjä materiaaleja sekä muotoilua, joka varmasti toimii käyttäjän tippuessa veteen (laadunvalvonta).
 • Varmistaa käyttö eri tilanteissa.
 • Muista myös käyttöohjeet sekä tuotteen takuu.

Ja käyttäjä ei ole saanut mahdollisuutta kokeilla tuotetta vielä tässä vaiheessa.

Arvoinnin lopussa sinulla on hyvä pohja, jolta selvittää, kuinka paljon aikaa ja rahaa tarvitset luonnoksen muuttamiseen oikeaksi tuotteeksi ennen kuin aloitat valmistuksen.

2) Tuotteen valmistuskustannukset

Tuotteen valmistuskustannusten laskemiseen on monta tapaa ja yleensä kustannuslaskenta perustuu valmistuskustannusten arviointiin, mikä tarkoittaa tuotteen raaka-ainekustannusten sekä tuotteen valmistamiseen käytetyn ajan laskemista. Usein on myös mahdollista pyytää tarjous valitulta valmistajalta joko kotimaasta tai ulkomailta.

Nykyään massatuotteiden valmistaminen tapahtuu automatisoidusti, joten pyytämällä tarjoukset toimittajilta saadaan melko tarkasti tietoon tuotteen valmistuskustannukset.

Käsintehdyissä tuotteissa voidaan laskea yhteen raaka-ainekustannukset sekä valmistukseen käytetty aika, joka hinnoitellaan halutulla tavalla. Myös valmistuskustannuksiin on usein mahdollisuutta vaikuttaa tehostamalla tuotantoprosessia ja automatisoimalla halutut osat. Tosin osassa tuotteista, prosesin automatisointi voi laskea asiakkaan kiinnostusta tuotteeseen. (vrt. käsin tehty puku vs. tehdasvalmisteinen).

Palvelutuotteen tuotekehitys

Jos tuotteesi on puhtaasti palvelun tarjoamista ja kaikki osiot voivat olla automatisoituja, kannattaa arvioida tuotteen luomiseen menevät kulut ja valita mahdollinen sovellusalusta palvelun jakeluun.

Monet tekijät voivat radikaalisti muuttaa luomiskuluja ja jopa poistaa ne kokonaan, joten palvelutuotteen tuotekehitys ja hinnoittelumallit ovat hyvin vaihtelevia.

Aloita palvelutuotteen testaus “niin kevyesti kuin mahdollista” mutta ratkaisulla, jotka antavat asiakkaalle tunteen laadukkaasta palvelusta.

Muista, asiakas ei näe, eikä välitä miten paljon aikaa sinulla menee hänen tilaamansa palvelun luomiseen. Yleensä manuaalinen työ tekee systeemistä helpomman (lue edullisemman) rakentaa, mutta kalliimman käyttää. 

Alla esimerkkejä palvelun kehittämisestä ja testaamisesta vaiheittain.

Mallipalvelu tilauksille (kehitysvaihe 1)
Perusta internetsivut, joilla on tilauslomake (ota-yhteyttä -lomake, jossa tilattavat tiedot). Tilaus tulee sähköpostin saapuneet-kansioosi ja voit vastata sekä lähettää “kiitos tilauksesta”-sähköpostin ja laskun PDF-tiedostona jokaiselle asiakkaalle. Sen jälkeen voit lähettää tilatun palvelun (esimerkiksi manipuloidut kuvat, tilatut liput, vastauksen kysymykseen, ehdotuksia tai analyysiä).

Lue miten Groupon aloitettiin: http://www.nextbigwhat.com/groupon-story-297/

Automaattinen tilausvahvistus (kehitysvaihe 2)
Jos tilauksia tulee ja väsyt kiitoskirjeiden lähettämiseen, voit ohjelmoida automaattisen vastauspalvelun, joka ottaa tiedot tilauslomakkeesta, lähettää kiitoskirjeen ja laskun, minkä jälkeen manuaalisesti toteutat ja lähetät tilatun palvelun. Asiakas saa saman palvelun mutta sinä työskentelet paljon tehokkaammin.

Automaattinen tilausten toteuttaminen (kehitysvaihe 3)
Arvasit varmaan seuraavan – kun et jaksa enää tehdä samaa asiaa uudestaan ja uudestaan, voit suunnitellla systeemin, joka toteuttaa tilauksen automaattisesti. Asiakas voi luoda kirjautumistiedot netissä ja pääsee automaattisesti kiinni tietoihin tai järjestelmä lähettää materiaalia automaattisesti (lähetetään liput tai varataan juttu XYZ). Asiakkaat saavat nopeampaa palvelua, sinä työskentelet jopa vähemmän jokaisen tapahtuman kanssa ja käytät enemmän aikaa palvelun  kehittämisen ja markkinoinnin kanssa.

Tämä oli vain lyhyt esimerkki tuotekehittelyn tiestä. Pidä mielessä, että kaikkia palveluita (esim. henkilökohtainen konsultointi tai analyysi) ei voi automatisoida. Sinun täytyy arvioida tuotteellesi paras mahdollinen automaation taso.

Sovellusalusta tiedon tuottoon ja jakeluun (Delivery platform)

Delivery platform on paikka, jossa asiakkaat ostavat tai käyttävät tuotettasi, jos nettiostokset ovat mahdollisia. On siis olemassa valmiita “verkon supermarkettaja”, joihin melkein kuka tahansa voi asettaa tuotteitaan myyntiin. Osa näistä tarjoaa myös tiedon luomisen työkalut (sovellusalusta) ja osa painottuu puhtaasti jakeluun.  Sovellusalustoja on monenlaisia – niitä kannattaa käyttää jos ne ovat saatavilla. Seuraavassa esimerkkejä:

Kirjat

Jos kirjoitat kirjan, sen voi myydä Amazonissa, tulosta itse-palvelussa (on demand), iBook kaupassa, kansallisissa nettikirjakaupoissa tai käyttää esimerkiksi sovellusalusta Creativityä kirjan tuottamiseen ja jakeluun.

Tutustu esimerkkeihin:

Mobiili- ja tietokonesovellukset (apps)

Jos luot tietokone ja/tai mobiilisovelluksen, kannattaa (ja on usein pakko) toimittaa se sovelluskauppojen kautta (Google Play, App Store, Windows Store) tai tietokone app-kaupat (Windows and OSX store).

Alustat ovat siis valmiita globaaleja kauppapaikkoja tuotteellesi, joten et tarvitse infrastruktuuria tuotteen saamiseen maailmanlaajuiseen jakeluun.

Pieni ohjelmakoodi (computer script) tai internetsivupohja 

 • Jos luot esimerkiksi pienen ohjelmakoodin (computer script) tai sivupohjan (website skin), voit myydä niitä niille pyhitetyillä markkinapaikoilla, jotka antavat työllesi enemmän näkyvyyttä ja hoitaa maksuliikenteen puolestasi.
  Katso esimerkki:
 • http://codecanyon.net

Tarvittaessa vastaavia markkinapaikkoja on myös tuotteille kuten valokuvat, videot tai käsityöt. Etsi vain tuotealaa, jolle olet aikeissa luoda tuotteen ja selvitä mitä markkinapaikkoja sille on tarjolla.

Nämä alustat antavat potentiaalisille käyttäjille helpon pääsyn tuotteittesi pariin, hoitavat asiakkaiden laskutuksen (sinun hinnoilla) ja pitävät kaupan infrastruktuurin yllä. He laskuttavat kaikesta tästä (vuosittainen maksu + % myynnistä) luultavasti vähemmän kuin mitä itselläsi kuluu asioiden hoitamiseen.

Ehdot eroavat eri markkinapaikkojen välillä. Esimerkiksi puhelinsovelluksissa (Android, IOS, Windows Phone) eri valmistajat pidättävät itsellään eri osuuden myyntihinnasta.  Etsi paras vaihtoehto omiin tarpeisiisi eri markkinapaikoilta.

Käsityöt ja vintage

 • Jos teet käsitöitä ja haluat testata kysyntää, niin tutustu Taitomaahan, joka tarjoaa mahdollisuuden myydä käsintehtyjä tuotteita.
 • Vintage-tuotteita voit puolestaan myydä Retromaassa.

Omat ohjelmistoprojektit palvelutuotteiden tarjoamiseen

Siinä tapauksessa, että tuotteesi tarvitsee räätälöidymmän sovellusalustan, kannattaa miettiä, miten sen hankkii.
Jos voit, testaa idea/palvelu tai tuotteen kysyntä mahdollisimman kevyellä ratkaisulla ennen kuin investoit omaan sovelluskehitykseen suuria summia.