prototypingPrototyypin luominen on  menetelmä, jossa koekappale eli prototyyppi (aikainen arvio tai ”paras arvaus” lopullisesta käytännöstä tai tuotteesta) rakennetaan, testataan ja arvioidaan.

Testauksen jälkeen tuotetta kehitetään eteenpäin ja testi uusitaan tarpeen mukaan, kunnes hyväksyttävä tuote on valmis joko myyntiin asiakkaille tai esimerkiksi idean esittelyyn sijoittajille.

Prototyypin kehittely on tärkeä osa Start Up -kokemusta, koska yleensä asiakkaiden vaatimukset eivät ole tiedossa. Potentiaalisten asiakkaiden annettaessa kokeilla tuotetta, saadaan arvokasta tietoa tuotteen tai käytännön ominaisuuksista asiakkaan näkökulmasta.

Prototyypin kehittely on luonteenomaisesti yrityksen ja erehdyksen kautta tapahtuva prosessi kehittelijöiden ja käyttäjien välillä.

Muistutukseksi
Vuosituhannen vaihteen IT-kuplan aikoihin syntyi paljon varoittavia palveluita, joita kukaan ei halunnut. Katso Isoimmat kuprut tästä.

Miksi prototyyppi?

Prototyypin rakentaminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden oppia asiakkaan ajattelua ja validoida idea oikeassa ympäristössä.
Suunnittele prototyyppi niin, että saat vastauksen, olisiko tuote kelvollinen markkinoille.

Mahdollisia kysymyksiä ja testattavia asioita ovat esimerkiksi:

  • Toimintojen testaaminen asiakkaan toimesta.
  • Tuotteen muodon, värin, ulkoisen olemuksen testaaminen.
  • Asiakkaan näkemyksen saaminen konseptista.
  • Kysynnän testaaminen omalle tuoteidealle tai sen osalle.

Prototyyppi voi olla asiakkaan testattavissa oleva palvelu tai esiasteen tuote, jota asiakkaat / sijoittajat kokeilevat. Myös yleisötestaus on mahdollisuus.

Erilaisia prototyyppejä

Käyttöliittymä

Planniton NY – käyttöliittymän demo

Malli (visuaalinen tai rautalankaprototyyppi)

Malliksi voi olla hyödyllistä luoda visuaalinen prototyyppi tuoteideasta. Se voi olla esimerkiksi graafinen (3D) visualisointi, sarja kuvia (jos kyseessä menetelmän toimivuus) tai käsintehty, konkreettinen tuote, jota käyttäjät voivat kokeilla. Malli selvittää idean ja antaa koeryhmän visuaalisesti arvioida tuotteen.

Malli voidaan kirjoittaa paperille tai voit käyttää sitä varten tehtyä ohjelmaa.

Nettimalleja varten voit käyttää ilmaista Mock Flow:ta tavallisiin malleihin.

Toiminnallinen prototyyppi ja sen testaus

Screen Shot 2014-05-20 at 12.22.24

Toiminnallinen prototyyppi pinottavista kasvatusmaljoista

Jos tuotteesi ei ole monimutkainen, sinulla selvä tavoite sen käytettävyydestä ja tarvittavista ominaisuuksista, voit testata kysyntää toiminnallisella protyypillä. Esimerkit voivat olla yksinkertaisia innovaatioita, kuten Tangle Teezer tai palvelu, joka voidaan suorittaa käsipelillä toimistossa. Kyseinen tapa antaa asiakkaalle mahdollisuuden tutustua tuotteeseen käyttäen sitä, ja sitä kautta hän pystyy antamaan realistisen mielipiteen sen toiminnasta ja käyttäkokemuksesta.

Jos pystyt myymään tuotteitasi, saat vielä enemmän tietoa, koska ostopäätös on paljon voimakkampi kuin “ostaisin tämän tuotteen”- kommentti. Mahdollisuuden rajoissa, yritä aina testata paikan päällä.

Tavoitteet prototyyppi-vaiheelle

  • Luot toimivan prototyypin, joka todistaa ideasi toimivuutta tai antaa mahdollisuuden luoda parannusehdotuksia.
  • Valitsemasi kohderyhmä voi testata tuotteen/palvelun prototyyppiä.